Sådan lader du derhjemme
De fleste elbilejere har mulighed for at opladning elbil derhjemme, hvor bilen lader i mange timer ad gangen, typisk om natten. Læs mere om installation, ladebokse, afgiftsrefusion og andre gode tips!
Elinstallation
Stil krav til elektrikeren!
Når du skal have en ladestander derhjemme, er det vigtigt at bede elektrikeren om at: etablere et separat system med fejlstrømsafbryder, så elbilens ladeinstallation ikke blandes med det elsystem, der giver dig strøm til boligen.
- sikre, at kablet fra tavlen er dimensioneret korrekt til kontinuerlig belastning.
- sikre, at der er god jording i installationen.
- lave en fremtidssikret løsning til 11 kW, som kan lade 3-faset og 16 ampere, samt trække to kabler ind til målertavlen, hvis du på et senere tidspunkt skulle overveje to elbiler i husstanden.
Den høje ladeeffekt over mange timer stiller strengere krav til elinstallationen, end ved fx en vaskemaskine eller et komfur. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du bruger en dedikeret elinstallation kun til din elbil, som har egen sikringsgruppe og fejlstrømsafbryder samt et installationskabel til ladeboksen, som er dimensioneret rigtigt med tilstrækkelig jording og uden forlængerkoblinger. Loven kræver, at du bruger en autoriseret elinstallatør til at udføre tilslutningen.
Bemærk, at de fleste udbydere også tilbyder tilkøb af elinstallationen. Typisk kan man spare penge ved dette, men tjek alligevel gerne flere udbydere!
Ladeboks til hjemmet
Hvis du skal oplade din elbil derhjemme regelmæssigt, anbefaler Sikkerhedsstyrelsen anskaffe dig en ladeboks. Ladebokse findes i mange forskellige design og prisklasser. Alle ladeboks har samme hovedfunktionalitet – at sørge for en sikker og stabil opladning af din elbil.
Prisen på ladebokse kan dog variere, som bl.a. afhænger af følgende:
- Design (farve, finish, robusthed, display, LED-stribe, etc.)
- Fastmonteret ladekabel eller ej.
- Indbygget app til fx ladeplaner eller opkobling med solceller.
Desuden kan ladeboksen tilknyttes med en serviceaftale, som vigtigst af alt giver dig mulighed for refusion af elafgiften.
Mange udbydere og ladebokse giver mulighed for afgiftsrefusion. Den nuværende ordning blev indført af Skat i 2020 og løber foreløbigt til 2030. Satserne på refusionen kan være forskellig fra udbyder til udbyder. Refusionen kan typisk udbetales kontant eller bruges til at dække andre månedlige omkostninger såsom leje af ladeboks eller elregning.
Læs om de specifikke krav i faktaboksen herunder!
Afgiftsrefusion – kræver en serviceaftale og evt. elaftale
For at få delvis (uden moms) afgiftsrefusion kræves:
- Din bolig er ikke opvarmet med elvarme (elradiator, varmepumpe, jordvarme) – her har du allerede mulighed for reduceret elafgift for forbrug over 4000 kWh årligt.
- Du har en serviceaftale med refusion på din ladeboks hos en udbyder.
- Din ladeboks har en indbygget elmåler med en målerpræcision tilsvarende MID-måler. Desuden skal ladeboksen selv automatisk indberette målerstanden til udbyderen.
For at få fuld (inkl. moms) afgiftsrefusion på din ladeboks kræves yderligere:
- Du har en elaftale med den samme udbyder som din serviceaftale.
Du har to muligheder for anskaffelsen af en ladeboks:
1. Eje af ladeboks
Du køber ladeboksen og ejer den selv. Eventuel serviceaftale og elaftale kommer seperat, men kan typisk tilkøbes, hvis boksen købes hos en ladeudbyder.
Hvis boksen ikke købes hos en ladeudbyder, og du samtidig ønsker serviceaftale, skal du selv sørge for dette.
2. Leje af ladeboks:
Denne løsning kaldes typisk “all-in-one”. Her er serviceaftalen og refusionen indbygget i lejeaftalen, men til gengæld ejer du ikke ladeboksen – dette kan muligvis medføre ekstra udgifter ved ophør af lejeaftale. Du har også mulighed for at inkludere elaftale.
Spar penge eller CO2 på din hjemmeopladning
Mange ønsker at oplade din elbil derhjemme når fx elprisen er lav, eller strømmen er grøn. Du kan selvfølgelig altid selv sætte ladestikket i elbilen, når elprisen eller CO2-belastningen er lav, men hvis du værdsætter din nattesøvn, har du heldigvis flere valgmuligheder:
- Via bil – mange biler har en indbygget timer eller ladeplan, som indstilles fra bilens infotainment.
- Via ladeboks app – nogle ladebokse har deres egen app til timer eller ladeplan.
- Via ladeudbyders app – mange udbydere har en app som selv finder de billigste eller grønneste tidspunkter at oplade.
Bemærk, at du maksimalt kun må gøre én af ovenstående ting på samme tid!
Andre gode ting at vide
Du kan bruge et “mormorladekabel” til at oplade din elbil fra en almindelig stikkontakt. Dette er dog kun en nødløsning, da Sikkerhedsstyrelsen fraråder daglig brug af denne metode.Hvis du ønsker at lade din elbil fra en stikkontakt permanent, skal du få en autoriseret elinstallatør til at installere en dedikeret stikkontakt med egen fejlstrømsafbryder, sikring og ubrudt kabel fra eltavlen
Når du køber en elbil, vil forhandleren i nogle tilfælde have lavet et partnerskab med en udbyder af ladestandere og ladebokse i forvejen, som giver dig mulighed for at få en ladeboks med i købet. Du kan dog stadig vælge en anden ladeoperatør, hvis det er mere fordelagtigt for dig. Husk at lave et regnestykke, der tager højde for dine behov.
Vil du vide mere om ladestik, så læs mere her.
Du kan også se FDMs videoguides til ladekabler, stiktyper samt hjemme og destinationsladning her.
Ingeniørforeningen IDA har lavet et webinar omkring ladning af elbiler, som du kan tilgå her.