elbilviden.dk

This website doesn't support IE. Please, open this page in another browser.

Sådan lader du ude

De fleste elbilister har mulighed for at lade derhjemme eller på arbejdspladsen. Denne side er til dig, som ikke har den samme mulighed, eller for dig som en gang i mellem har behov for at lade på det offentlige ladenetværk, når du er på langtur. På denne side gennemgår vi de forskellige ladetyper, du finder i byrummet og langs motorvejene, samt de forskellige betalingsmuligheder der tilbydes.

Sådan lader du ude
Foto: Region Hovedstaden

Ladere

Destinationslader – eller bylader

Foto: E.ON.

En destinationslader er en mindre ladestander i byrummet – eksempelvis ved offentlige parkeringspladser, arbejdspladser, hoteller og seværdigheder. Du skal være opmærksom på følgende forhold ved destinationsladere:

  • Du skal selv medbringe et Type 2 kabel – læs mere om ladestik her.
  • De kan som regel levere op til 22 kW – hastigheden begrænses både af ladestanderens effekt og bilens batterikapacitet. Det er ikke den hurtigste type af opladning, men ofte vil du også holde ved ladestanderen en rum tid.

Destinationsladere kan bruges af alle elbiler og plug-in hybrid.

Hurtiglader

Foto: E.ON

Hurtigladere er større ladestandere, som du oftest finder ved tankstationer, rastepladser og indkøbscentre. Du skal være opmærksom på følgende forhold ved hurtigladere:

  • Hurtigladere har fastmonterede kabler – læs mere om ladestik her.
  • Relativ hurtig opladning – typisk med en maksimal effekt på 50 kW. Hastigheden begrænses dog af både laderens maksimale effekt og af bilens batterikapacitet og ladehastighed.

I Danmark har hurtigladere ofte tre kabler monteret med stiktyperne: CCS, CHAdeMO og Type 2, og kan dermed bruges af de fleste elbiler.

Lynlader

Foto: E.ON

En lynlader er den hurtigste ladestander. Det er store ladere ved tankstationer og rastepladser, hvor der ofte er flere ladere hvert sted. Du skal være opmærksom på følgende forhold ved lynladere:

  • Hurtigopladning – med effekt mellem 100 – 350 kW. Hastigheden begrænses dog af både laderens maksimale effekt og af bilens batterikapacitet.

Lynladere har fastmonterede kabler, som altid er CCS-stik og nogle gange CHADeMO-stik. Tesla har særlige superchargers, som er reserveret til Tesla biler.

Er du på langtur og har brug for at komme hurtig videre, er lynladeren det bedste alternativ.

Du skal dog være opmærksom på, at din elbil ikke kan lade med maksimal effekt, hvis batteriet er koldt. Du kan derfor komme ud for at bilen ikke lader med den ønskede effekt ved lynladeren, hvis du ikke har kørt batteriet varmt forinden. Nogle biler har en funktion, der gør det muligt for brugeren at forvarme batteriet via bilens app.

Betaling når du er ude

Der findes flere forskellige muligheder for at betale ved offentligt tilgængelige ladestandere, herunder via:

  • Abonnement
  • App
  • Betalingskort
  • Ladebrik
  • SMS
  • Forudbetalt ladning

Betaler du via et abonnement eller serviceaftale hos en ladeoperatør, kan du vælge forskellige ladepakker, som du kan benytte dig af på deres offentligt tilgængelige ladenetværk. Abonnementsløsningerne kan også anvendes i kombination med hjemmeladning.

Du kan også betale via ladeoperatørens, eller serviceudbyderens app, ved de ladestandere som er med i deres ladenetværk eller som de har samarbejdsaftaler med. Vær opmærksom på, at du oftest ikke lader til samme pris på tværs af operatørernes netværk, selvom andre operatørers ladestandere fremgår i app’en. En serviceudbyder ejer ikke nødvendigvis ladestandere, men tilbyder en softwareløsning, som giver dig adgang til forskellige services, som for eksempel at lade på tværs af operatørers ladenetværk. Priserne fra de enkelte serviceudbydere varierer og du skal være opmærksom på, at nogle ikke oplyser prisen per kWh i deres apps.

Flere aktører i Danmark er både serviceudbyder og ladeoperatør på samme tid og tilbyder således både hardware og softwareløsninger i samme produkt.

I 2022 vedtog Folketinget AFI-loven der dikterer, at alle lynladere, omfattet af AFI-loven, opsat efter 1. juli 2022 skal kunne modtage kortbetaling. Lynladere, som er opsat inden 1. juli 2022, som er omfattet af AFI-loven, skal kunne modtage kortbetaling senest 1. januar 2026. Du kan derfor betale med kort på langt de fleste lynladere, samt nogle af hurtigladerne. Nogle operatører har på deres ladestandere en QR-kode, der viderestiller til en hjemmeside, hvor du kan indtaste dine kortoplysninger og dermed betale med dit betalingskort.

Det kan også være en fordel ved at have ladebrikker til de operatørers ladenetværk, som du anvender oftest. På den måde er du sikret, at du kan lade i tilfælde af, at operatørens app er nede eller, at din mobiltelefon har dårlig dækning. Ladebrikker kan bestilles hos de forskellige udbydere for et mindre gebyr.

Der findes også services, hvor du kan forudbetale dit forbrug. Her kan du betale et fast beløb for eksempelvis 100 kWh til en fast kWh-pris, og bruge dette på forskellige ladenetværk.

I appen Chargeprice kan du se hvilken betalingsmulighed som er billigst, ved den ladestander du påtænker at lade ved.

Ladestandere i Danmark

Vi har hos elbilviden.dk samlet informationer om samtlige offentligt tilgængelige ladestandere i Danmark, og samlet det hele på ét kort. Se ladekortet her.

Du kan også på Drivkraft Danmarks hjemmeside se et kort over kommende ladeinfrastruktur fra deres medlemmer.