elbilviden.dk

This website doesn't support IE. Please, open this page in another browser.

Sådan lader du i udlandet

Skal du køre på sommerferie eller rejser du erhvervsmæssigt i udlandet, er der flere ting, du skal være opmærksom på, hvis du kører i din elbil (eller plug-in hybrid). Det vigtigste er selvfølgelig, hvor og hvordan du kan lade.

Lade i udlandet
Foto: Region Hovedstaden

Find en ladestander i udlandet

Du kan finde en oversigt over ladestandere – også i udlandet – på hjemmesiderne/apps som Plugshare.com, Plugsurfing.com, ABetterRouteplanner.com, Eins E-mobil app, Chargefinder, EnBW mobility+ app og Chargemap app. Vær opmærksom på, at priserne ikke altid fremgår af de enkelte app’s, og det derfor kan være svært at vide, hvor meget du betaler for at lade. For at finde ladepriser kan du med fordel benytte dig af Chargeprices app, hvor du kan sammenligne prisen på de forskellige ladestandere.

Derudover kan det være en god ide at have en RFID brik med, som er kompatible med alle ladestandere fra ovenstående. Dette skyldes at apps ikke altid virker i udlandet. Et eksempel herpå kan være en ladebrik fra Maingau. Du kan også downloade Maingaus app.

I nogle elbilers navigationsudstyr kan du også finde en oversigt over dine lademuligheder, eller du kan søge på Google Maps.

Flere ladeoperatører har app’s på trapperne, som gør det muligt at betale via sin app i udlandet – eksempelvis E.ON Drive og Spirii Go.

Udbydere i Europa

Der er rigtig mange forskellige udbydere af ladestandere i eksempelvis Europa. Du kan vælge inden din rejse at undersøge hvilke firmaer, der opererer langs den rute, du skal køre. På den måde kan du vælge at oprette en konto hos den pågældende udbyder.

Bilproducenterne BMW, Daimler, Ford og Volkswagen Group herunder Audi og Porsche er gået sammen om ladenetværket Ionity langs de europæiske motorveje. På hjemmesiden finder du et kort over ladestandere og information om, hvordan du kan betale.

Ladepriser i EU

Europa Kommissionens European Alternative Fuels Observatory (EAFO) har blandt andet lavet en oversigt over ladepriser fordelt på EUs medlemslande. Du kan både finde priser for almindelig og hurtigladning.

Se priserne her. Bemærk at priserne ikke altid er opdateret.

I appen Chargeprice kan du se hvilken betalingsmulighed som er billigst, ved den ladestander du påtænker at lade ved.

Ekstra service på hoteller, sommerhuse og campingpladser

Et godt råd er også at checke, om hotellet, sommerhuset eller campingpladsen, I skal overnatte på, tilbyder ladning. Samtidig kan opladning også være en service ved eksempelvis supermarkeder og indkøbscentre. På nedenstående liste finder I eksempler på feriebookingsider, opstillet i alfabetisk rækkefølge, hvor I kan sortere på steder som tilbyder sortering på ladefaciliteter til elbiler:

Kender du flere steder som tilbyder sortering på ladefaciliteter, men ikke er på ovenstående liste, så kontakt os endelig, så tilføjer vi dem til listen.

Tips til planlægning

Skal I på ferie med elbil kan det være en god idé at planlægge turen forinden. Foreningen for Danske Elbilister (FDEL) har lavet en række gode råd til jer, som skal køre på ferie med elbiler. Går turen sydpå kan I finde guiden her. Går turen nordpå kan i finde guiden her.

Derudover findes der en række gode podcasts, der gennemgår hvordan det er at være på bilferie i en elbil. Disse kan du med fordel høre inden turen, så I kan få gode råd og tips til turen.